Blog

statek

Przebudowa statku rybackiego - kiedy to konieczne?

Kursowanie nie w pełni sprawną jednostką rybacką może być niebezpieczne nie tylko dla załogi, ale również dla samego okrętu. Im gorszy stan techniczny statku, tym częściej dochodzi do uszkodzeń i awarii, które negatywnie odbijają się na jakości i wydajności pracy.. Dlatego tak ważne jest przeprowadzenie regularnych przeglądów stanu technicznego statków oraz, jeśli zachodzi taka potrzeba, przeprowadzenie ich przebudowy.

Czytaj więcej

statek rybacki

Jak przygotować statek rybacki do przejściowego remontu?

Statek rybacki to nie tylko środek transportu, ale także środowisko pracy dla wielu osób. Aby zapewnić mu maksymalną sprawność i bezpieczeństwo, należy regularnie przeprowadzać remonty. Jak przygotować się do takiej operacji i jakie potencjalne korzyści z niej płyną?

Czytaj więcej

statek rybacki na oceanie

Jak wygląda remont klasowy statku rybackiego?

Remonty klasowe są nieodłączną częścią życia statków rybackich. Przywracają one narzędzia pracy do stanu idealnego, aby marynarze mieli pewność co do ich bezpieczeństwa na morzu, a także służą utrzymaniu statku w stanie wymaganym przepisami. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak wygląda proces remontu klasowego na pokładzie statku rybackiego.

Czytaj więcej

Myjka tunelowa

Zalety i zastosowania myjek tunelowych

Utrzymanie odpowiednich warunków produkcji jest niezwykle istotne we wszystkich zakładach działających w branży spożywczej – w tym przetwórniach ryb, owoców czy warzyw. Chodzi tu między innymi o czystość elementów używanych w produkcji. W jej zachowaniu bardzo przydatne są tzw. myjki tunelowe. Dowiedz się, w jakich zastosowaniach znajdują one zastosowanie i jakie są ich główne zalety.

Czytaj więcej

ryby w pojemnikach

Jakie zbiorniki nadają się do składowania ryb w przetwórniach?

Przetwórnie ryb to zakłady, których funkcjonowanie oparte jest o wykorzystanie szerokiego asortymentu sprzętów. W związku z tym, że przetwórstwo rybne jest jedną z gałęzi przemysły spożywczego, wykorzystywane w nim produkty muszą spełniać rygorystyczne wymogi stawiane wyrobom mającym kontakt z żywnością. Pojemniki do przechowywania ryb nie są w tej kwestii wyjątkiem.

Czytaj więcej

mechaniczna obróbka owoców i warzyw

Które urządzenia są niezbędne do przemysłowej obróbki warzyw i owoców?

Przetwórstwo owoców i warzyw to bardzo ważna gałąź przemysłu spożywczego. To właśnie w wyspecjalizowanych przetwórniach wytwarzane są produkty obecne w praktycznie każdej kuchni, m.in. sosy, soki, dżemy, konfitury czy mrożonki. Aby produkcja przetworów zachodziła w bezpieczny i wydajny sposób, istotne jest wykorzystanie w niej odpowiednich maszyn. Dowiedz się, o jakich urządzeniach mowa.

Czytaj więcej

sortowanie ryb

Jak sortuje się ryby w przetwórniach?

Przetwórstwo ryb to ważna dziedzina przemysłu spożywczego. To właśnie w przetwórniach wytwarza się takie wyroby jak filety czy konserwy rybne obecne w każdej kuchni. W celu zmaksymalizowania wydajności produkcji w przetwórniach powszechnie stosuje się różnego rodzaju zaawansowane rozwiązania technologiczne, w tym między innymi specjalne sortownice do ryb. Jak one działają?

Czytaj więcej

linia produkcyjna obróbka ryb mycie

Jakie sprzęty są niezbędne w przetwórni ryb?

Przetwórstwo ryb to istotna gałąź przemysłu spożywczego. Dla maksymalnego zwiększenia wydajności przetwórnie są w dzisiejszych czasach obiektami w dużej mierze zautomatyzowanymi – wiele z czynności związanych z obróbką ryb wykonywanych jest przez specjalnie dostosowane do tych zadań maszyny. Poznaj bliżej te urządzenia i dowiedz się do czego są wykorzystywane.

Czytaj więcej