Jakie zbiorniki nadają się do składowania ryb w przetwórniach?

Przetwórnie ryb to zakłady, których funkcjonowanie oparte jest o wykorzystanie szerokiego asortymentu sprzętów. W związku z tym, że przetwórstwo rybne jest jedną z gałęzi przemysły spożywczego, wykorzystywane w nim produkty muszą spełniać rygorystyczne wymogi stawiane wyrobom mającym kontakt z żywnością. Pojemniki do przechowywania ryb nie są w tej kwestii wyjątkiem.

Jak skonstruowane są pojemniki do składowania ryb?

Ryby oczekujące na przetworzenie, gotowe półprodukty lub odpady z linii technologicznej – to wszystko musi być składowane w uporządkowany sposób. Dlatego zbiorniki do przechowywania ryb odgrywają tak istotną rolę w każdej profesjonalnej przetwórni, produkującej na dużą skalę – dotyczy to zarówno przetwórni morskich, jak i lądowych.

Zbiorniki do przechowywania ryb mają najczęściej postać skrzyń na planie kwadratu lub prostokąta, ich pojemność wynosi od kilkuset do nawet kilku tysięcy litrów. Ważną cechą tych pojemników jest wykończenie krawędzi w taki sposób, żeby możliwe było ustawienie zbiorników jeden na drugim bez utraty stabilności. Niektóre z nich to zbiorniki paletowe – oznacza to, że można je w łatwy i bezpieczny sposób transportować przy pomocy wózków widłowych i paletowych.

Z czego wykonywane są pojemniki na ryby?

Pojemniki na ryby muszą spełniać kilka warunków. Po pierwsze muszą nadawać się do kontaktu z żywnością, a zatem materiał, z którego są wykonywane, nie może rozpadać się, rozpuszczać w kontakcie ze słoną wodą lub być toksyczny, gdyż grozi to skażeniem składowanego surowca. Po drugie – muszą być bardzo wytrzymałe i odporne na działanie wilgoci. Należy pamiętać, że zbiorniki używane są do przechowywania i transportu nawet kilkuset kilogramów żywności i wody – muszą zatem znosić ogromne obciążenia. Po trzecie muszą być stosunkowo lekkie, by nie stanowić dodatkowego balastu.

Dlatego też w branży przetwórczej wykorzystuje się przede wszystkim pojemniki na ryby wytwarzane z wysokiej jakości tworzyw sztucznych, takich jak polipropylen i polietylen. Nie tylko spełniają one wszystkie wymienione wymagania, ale również są stosunkowo tanie. Pojemniki znajdziemy m.in. w ofercie firmy Eco-Constructions

Podsumowując

Pojemniki przeznaczone dla przetwórstwa rybnego są przede wszystkim wytwarzane z wysokiej jakości trwałych tworzyw sztucznych, które muszą spełniać szereg wymogów, np. o braku toksyczności w kontakcie z żywnością. Ponadto pojemniki budowane są w taki sposób, by możliwe było składowanie w nich dużych ilości ryb w jak najbardziej uporządkowany sposób.